Kända hästar! Del 34: Chi Tu

Chi Tu (Röda haren) var en legendarisk häst blev riden av en rad historiska figurer som slogs över herraväldet i Kina under 200-talet i vad som senare skulle kallas för ”Kriget mellan De tre kungadömena”.

Utseende

Chi Tu benämns både i historiska dokument och det litterära mästerverket Romance of the Three Kingdoms. I novellen beskrivs han som en hingst med helröd päls och man, med förmågan att resa 500 km varje dag, och ett mod som kunde driva honom att klättra upp för de högsta berg eller dyka ner i de djupaste vatten (detta är självklart en överdrift).

Historia (som det beskrivs i Romance of the Three Kingdoms)

Chi Tu började sin karriär som en av kejsaren Dong Zhuos prisade hingstar. Dong Zhuo gav bort hästen till krigsherren Lü Bu för att övertala honom att gå emot sin fosterfar Ding Yuan och gå med i Dong Zhuos armé istället. Lü Bu tog emot hästen och gick med på planerna: han gick till och med så långt att mörda Ding Zuan och adoptera Dong Zhuo som sin nya fosterfar.

Efter det var Lü Bu och Chi Tu oskiljaktiga från varandra och Lü Bu red honom i varje slag han var delaktig i. De var en sådan dödlig kombination att det skapades ett ordspråk tillägnat åt dem: Av männen, Lü Bu; av hingstarna, Chi Tu.

Dock så fick Lü Bu möta sitt slut i Slaget vid Xiapi (ett slag då han inte red Chi Tu eftersom hästen precis hade blivit stulen av en soldat för att förråda Lü Bu), varpå Chi Tu övertogs av krigsherren Cao Cao., som i sin tur gav hästen till krigsgeneralen Guan Yu för att övertyga honom att gå med i hans armé. Guan Yu red Chi Tu i strid, men efter många strider tillsammans blev även han besegrad.

Efter det skickades Chi Tu runt till diverse generaler som gåva, men fick till slut nog av sitt liv. Vare sig det var för att han saknade Lü Bu och Guan Yu eller livet som stridshäst valde han att sluta äta tills han dog av svält.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *