Kända hästar! Del 33: Longma

En longma är en mytologisk varelse från Kina som lättast kan beskrivas som en blandning av en häst och en drake. Att få syn på en longma ansågs vara ett gudomligt tecken på att en legendarisk krigare, vis man eller konung snart skulle födas.

Enligt legenderna skapades longmas när drakar, som i kinesisk mytologin har förmågan att byta skepnad, förvandlade sig till hästar och parade sig med vildhästar. Resultatet blev en häst täckt med fjäll med intelligensen och krafterna av en drake.

Det finns flera tillfällen då en longma har spelat en viktig roll i kinesiska mytologier och folksagor. Även i historietexter från det uråldriga Kina finns denna varelse nämnd i kungapropagandor eftersom det var ett säkert sätt att propagera att en konung hade himlen på sin sida och att varje handling han utförde därför var helig.

Yulong i Journey to the West

Den mest kända longman är dock definitivt Yulong, en av huvudkaraktärerna i den episka romanen Journey to the West, Östasiens mest kända litterära verk, skriven av Wu Cheng’en under 1500-talet. I Journey to the West är det Yulong som på svar för de synder han begått måste bära runt munken Tang Sanzang under hans resa västerut mot Indien och tillbaka. Med sig har de apkungen Sun Wukong, grismannen Zhu Baije och demonen Sha Wujin som även de reser med munken för att sona för sina synder. Under resans gång talar inte Yulong särskilt mycket i sin hästform och är den lugnaste av syndarna, särskilt i jämförelse med Sun Wukong och Zhu Baije.

Journey to the West har studerats länge och väl, och det är välkänt i litterära kretsar att karaktärerna är metaforer för olika delar av det mänskliga psyket. I Yulongs fall har han beskrivits som en metafor för mental styrka eller ihärdighet.

Andra drak-hästvarelser i kinesisk mytologi

Longma kan ibland blandas eller kopplas ihop med andra kinesiska varelser som delar karaktärsdrag från med den: qilin är en drakliknande varelse med hästben som även den var ett tecken för framgångsrika konungar, och tianma är en häst med vingar som levde i himlen. Vissa texter har översatts olika allteftersom man har upptäckt att har skrivit fel varelse eller översätt flera typer av varelser till en enda varelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *