Sveriges landskapsfåglar: Lappland – Blåhake

Blåhaken (luscinia svecica) är Lapplands landskapsfågel. Den har även förr blivit kallad för blåhane.

Utseende

Blåhaken är del av familjen flugsnappare. Den är en liten fågel med ett vingspann på endast 13-15 cm. Under häckningstiden är hanens strupe en djupblå färg, medan de resten av året ser ut som honorna: vit strupe med en svartblå krage undertill, ljusbruna fjädrar på underdelen, gråbruna vingar och ovansida, ett vitt streck över svarta ögon, och en tunn svart näbb.

Hanarna av de olika underarterna av blåhaken kan skilja sig till utseende på olika små sätt, bl. a. genom att ha en vit eller röd prick på strupen.

Föda

Blåhaken äter insekter, larver, puppor och maskar. På hösten kan den även sätta i sig bär.

Utbredning i Sverige

Den svenska blåhaken häckar endast i den nordvästra sidan av Sverige. När det blir vinter flyttar den ner till de södra delarna och då kan den hittas i hela Sverige.

Den lever främst vid viden och sank fjällbjörkskog. Även när den flyttar söderut håller den sig till våtmarker där det finns gott om insekter.

Häckning

Blåhaken bygger sitt skålformiga bo i låga busksnår eller direkt på marken där det växer grästuvor för att gömma det från rovdjur. Under 12-14 dagar ruvar honan på 5-7 ägg tills de kläcks. Efter det tar båda föräldrarna hand om ungarna tills de lämnar boet två veckor senare.

Inte rödlistad… ännu

Både i Sverige och i resten av världen beräknas blåhaken vara en livskraftig art och finns därför inte på Sveriges röda lista. Däremot har man sett en trend på att antalet par har minskat med 10–30 % de senaste 30 åren. För tillfället finns det runt 231 000 par i Sverige så det kommer inte vara ett problem på ett tag, men om trenden inte ändrar sig kommer blåhaken till slut att behöva rödlistas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *