Sveriges landskapsfåglar: Norrbotten – Sångsvan

Sångsvanen (cygnus cygnus) är Norrbottens landskapsfågel och Finlands nationalfågel. Förut brukade den kallas för vildsvan medan knölsvanen kallades för tamsvan.

Utseende

Med en längd på 140-160 cm och ett vingspann på runt 205-235 cm skiljer sig sångsvanens storlek sig inte mycket från knölsvanen. Däremot håller den sin hals ganska rak i jämförelse med knölsvanens S-liknande krökning, har en längre och gulare, svarttippad näbb, kortare stjärt och de vuxna har en vitare fjäderskrud.

Faktum är att sångsvanen är den fågel med flest fjädrar i sin skrud (25 000 – 30 000 fjädrar). Under deras första levnadsår är ungsvanarna samma gråa färg som de föds med och får sedan sina vita fjädrar oftast på det efterkommande årets sommar.

Föda

Sångsvanen äter främst växter och växtdelar som den fiskar ut ur de dammar och sjöar de håller sig vid. De kan även ibland flyga till jordbruksområden och plocka frön tillsammans med gäss.

Utbredning i Sverige

Under häckningsperioden lever den främst i våra två nordligaste landskap, Lappland och Norrbotten, samt i vissa delar av mellersta Sverige – den går dock att hitta i alla Sveriges landskap. Under vintern flyger de flesta av de svenska sångsvanarna till Norges kust, men kan även flyga söderut och övervintra i Skåne.

Sångsvanen trivs i olika typer av vegetationsrika våtmarker, som t. ex. grunda skogssjöar och blöta myrar.

Häckning

Sångsvanar bygger stora bon som främst består av växtdelar de plockar från sjöbottnar. Häckningsperioden varar oftast mellan maj och juni. Honan lägger fyra-sju smörfärgade ägg som hon sedan ruvar på i ca 30-36 dagar. Ungarna kan lämna boet redan efter några dygn, men stannar hos sina föräldrar oftast minst två månader.

Före detta hotad art

I början av 1900-talet var sångsvanen nära på att bli utrotad i Sverige eftersom jägare skjöt för många av dem. Efter hundra år av hårda skyddsregler och hjälp med häckning har Sverige nu ett högt bestånd som idag finns över hela Sverige.

I det vilda är det endast havsörnar som ger sig på en vuxen sångsvan, men äggen och ungarna löper risk för att bli tagna av rovdjur som korp, mink och räv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *