Sveriges landskapsfåglar: Medelpad – Mindre korsnäbb

(Bild tagen av Steve Dahlfors)

Mindre korsnäbb (loxia curvirostra) är Medelpads landskapsfågel.

Utseende

Den mindre korsnäbben är en liten finkfågel som inte blir högre än 15-17 cm. Liksom andra korsnäbbar har den ett stort huvud för sin lilla kropp och en gråsvart näbb med näbbspetsar som börjar växa över varandra när fågeln når vuxen ålder. Dess vingar och stjärt är mörkbruna på ovansidan och ljusare gråbruna på undersidan. Honan har grönaktiga fjädrar medan hanen efter två års ålder får en vacker orange till tegelröd färg. Innan de når vuxen ålder har ungfåglarna av båda könen gråbruna fjädrar som är kraftigt streckade.

Underarter

Det finns för tillfället 19 underarter av mindre korsnäbb, indelade i var i världen de lever (t. ex. häckar loxia curvirostra balearica i centrala och södra Spanien och på balearnerna). Underarten som häckar i Sverige är den vanligaste av dem och kallas därför loxia curvirostra curvirostra.

Utbredning

Den mindre korsnäbben finns i nästan hela Europa, Asien och Nordamerika, och föredrar att leva i barrskogar. Den är för det mesta en stannfågel, men om det blir ont om mat flyger den söderut tills den hittar en lämplig plats att övervintra.

Föda

Den mindre korsnäbben är specialiserade på att äta kottfrön – deras korsade näbbar gör det möjligt för dem att lirka fram fröna från mellanrummen i kottarna. Förutom kottfrön kan de även äta fruktfrön och insekter.

Häckning

Den mindre korsnäbben kan välja att häcka antingen på vintern eller våren. Honan bygger ett bo som placeras högt upp i en gran för att sedan lägga tre till fem ägg och ruva på dem i två veckor, allt detta medan hanen är den som förser henne med mat. Ungarna blir flygfärdiga efter runt två veckor, men fortsätter att bli försörjda av föräldrarna tills de kan klara sig själva. Utanför häckningsperioderna bildar den flockar som även består av andra arter av korsnäbbar.

Livskraftig art

Eftersom den mindre korsnäbben är så utbredd är den klassad som livskraftig och i dagsläget pekar ingenting på att arten är utsatt för något hot från människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *