Liten blåklocka (campanula rotundifola) är en flerårig växt med små blommor. Den är en av Dalarnas två landskapsblommor (den andra är ängsklockan).
Utseende
Den lilla blåklockan är späd till formen. Stjälkarna som växer upp är veka och upprätta och hela växten blir inte mer än några centimeter hög. Blommorna går ofta i olika nyanser av blå eller lila, men finns även i vita varianter.
Blomning
Liten blåklocka blommar inte under sitt första år. Istället fokuseras dess energi på att bygga ut dess underjordiska, mångåriga grensystem, där de blommande och fruktsättande skotten ska utvecklas. Efter det första året blommar de alltid mellan juli och september.
Utspridning
Blåklockor, liten blåklocka inräknat, finns utspridda över hela Norden, Europa och mindre Asien. De föredrar att växa på ängsbackar och örtbackar.
Att ha blåklockor i trädgård eller kruka
Blåklockor gillar att stå i ljussken så länge solen inte är allt för stark. De behöver få vatten med jämna mellanrum, men tycker inte om att bli dränkta. Om man planterar dem funkar vanlig planteringsjord hur bra som helst så länge den är näringsrik och har bra dränerande förmåga.
Två landskapsblommor
Det var länge en diskussion i Dalarna om man skulle ha den lilla blåklockan eller ängsklockan som landskapsblomma. Den lilla blåklockan blev utsedd redan på 1900-talet, men i nästan hundra år var det stor debatt mellan dalborna som inte kunde komma överens om beslutet. Många av dem ansåg att ängsklockan bättre representerade Dalarna eftersom blåklockan växer hela Norden, men motståndarna tyckte att beslutet var rätt eftersom Dalarna var täckt av den lilla blåklockan när beslutets togs. På 1990-talet nåddes en kompromiss om att båda kunde vara landskapsblomma.
Sveriges nationalblomma
2021 utsåg Svenska Botaniska föreningen den till Sveriges nationalblomma. Över 80 000 svenskar var med och röstade och i slutändan stod det mellan den lilla blåklockan och linnean. Dock blev det till slut den lilla blåklockan som vann.
3 thoughts on “Svenska landskapsblommor: Dalarna 1 – Liten blåklocka”